XPS l502x webcam not recognized

Laptop

Laptop
Laptop computer Hardware and Software discussion

XPS l502x webcam not recognized

This question is not answered

I'm running windows 7 pro and all of my hardware works except my webcam. It shows up in the device manager as an unknown device. I had got it to work one time (by removing the battery and letting windows detect it) but ever since it went to standby, it lost it again. I have tried to force the latest drivers upon it and it says that the driver are not recommended for the device. I also have a rouge usb device as well (no sure if they are related) but nothing is plugged in. I have done a fresh install of windows since I purchased this machine as well. I'm not sure what to do at this time. I've tried everything that i know and have searched the web for other ideas and tried those as well (unistalling, dell web central, downloaded new drivers, windows update, etc.)

Anyone ever run into this and if so, how did you fix it?

All Replies
  • Just out of curiosity can you look ay your registry and navigate to

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\usbccgp

    Should look something like this

      

    and the enum key

    Paul

  • I do not have the "Tag" line on my usbccgp nor do i have the "enum" folder under usbccgp

  • everything else though is the same

  • but that sys file is present in the System32 Drivers folder right? So when Windows says the correct driver is already installed as you said before, what driver has it got. Double click on the entry in Device Manager and check what driver it's using.

    Paul

  • Yes the file is there. here is a screen shot of the driver.

  • click on driver details

    Paul

  • "no driver files are required or have been loaded for this device"

  • So by manually pointing to the file in System32 / Drivers folder should load it. Or point it to the usb.inf file in Windows/inf

    Paul

  • No good. No change

  • Sounds like your usb.inf might be hosed. Open an elevated command prompt and run sfc /scannow

    Paul

  • i did earlier but it didn't reference usb.inf at all

  • Uninstall the unknown device (leave drivers intact)

    Uninstall both USB root hubs (leave drivers intact)

    After they are all uninstalled, shut down the system completely.  Pull out power cord, battery and any external devices.  Press the Power button for 30 seconds to drain any power left in the system.  Wait 5 minutes and attach the battery, plug in the Power cord and restart the computer.

    Paul

  • Tried that and even reinstalled windows for kicks. Still nothing...i have no idea why it won't work and why i have this mysterious unknown device.

  • Like I said it's the USB composite device which is the interface for the webcam. When the webcam gets detected by Windows the composite device drivers are installed and the hardware IDs for the webcam and the drivers are loaded from the info in usb.inf. Because the webcam isn't being detected there's no hardware id's for the composite device to compare to in usb.inf so it doesn't load and windows shows it as an unknown device. That also explains the missing registery entry. Gotta be hardware failure.

    Paul

  • bmtrimp,

     

    Did you install the Quanta H.264 integrate webcam, v.1.0.1404.1005, A00 drivers?

     

     

    Rick                                                        

    #DellRockStar

    What is a Dell Service Tag and how do I locate it? 

     

     

    Original poster, If you have solved your problem, can you please mark the correct thread(s) with your solution. Thanks 

    Welcome to Dell Community!