New Dell XPS 8500 won't boot

Desktop

Desktop
Desktop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

New Dell XPS 8500 won't boot

This question has suggested answer(s)

I did read this thread, however I can't seem to make it fit with what I'm seeing.

http://en.community.dell.com/support-forums/desktop/f/3514/p/19476506/20231113.aspx

My wife actually went through the windows 8 setup, it sat for a while, and when I came home from work all I see is the Dell logo.  I can get into the bios using F2, however I'm not sure what to look for as far as issues or settings.  

Boot Mode is UEFI, I haven't heard of this before.

1st Boot Device:  UEFI:Windows Boot Manager

That sound right? 

All Replies
  • I wanted to add

    2nd boot device : USB Storage Device

    3rd : Internal ODD devices

    4th:  usb floppy drive

    5th : onboard NIC

  • Hi mcnieman, 

    The computer stuck at Dell logo after first boot of Windows 8 might be happening because of forcibly turned off or reset of the computer on first boot. This issue is only seen on systems configured with the SSD cache drive and HDD used for IRST. There is workaround for this, try and keep us posted if the issue is fixed: 

    1. Power on/Restart the computer.
    2. Start tapping the F2 key to enter System Setup (BIOS).
    3. Go to the “Boot” tab.
    4. Select “Boot Mode”.
    5. Choose “Legacy”.
    6. Hit Enter.
    7. Press F10 key to save and exit.
    8. When the computer restarts again repeat steps 1 through 7 and switch it back to “UEFI”.

     Do reply with results.

    Thanks & Regards
    Zohaib R
    #iworkfordell
    To know more about Dell Product Support, Drivers & Downloads, Order & Dispatch status -> choose
    your region US Customers; India Customers. For Dell support videos click Here.
  • hello !!

    i just received my xps 8500, everiything was perfect!!

    i leave the machine to get lunch , and when i come back it wont boot again.

    i tried your advice but it doesnt work .

    i called dellsupport and they told me i have to reinstall windows 8 again.

    do you beleive it would fix my problem?

    the machine is new !!

    i´m really worried.

    mariana

  • Hi mariana,

    As you mentioned your computer is new, if you don’t have any important files stored in your computer, do proceed with the Operating System Reinstallation and it should take care of the problem.

    For any further concerns, please do write back to us.

    Thanks & Regards
    Zohaib R
    #iworkfordell
    To know more about Dell Product Support, Drivers & Downloads, Order & Dispatch status -> choose
    your region US Customers; India Customers. For Dell support videos click Here.
  • Hope this helps Mariana, can you please check the boot order in your BIOS?

    I remember reading some new Dell owners having the same problem with a new machine not booting up the next morning or later in the day after receiving it and initially working fine.  If the machine is stuck at the Dell logo, the machine is looking for the OS and not seeing it and the fix was that the boot order in the BIOS wasn't set up properly to see the hard drive.   

    In preparing the machine for sale,  it has software cloned and set so that as it first turns on it goes to the set up screen.  To cause your problem, 1) for some reason it is able to go to the set up screen initially without the BIOS boot order being set up properly after the initial software install or  2)  somehow the BIOS changes to the wrong boot order, which seems unlikely.  Both would cause the problem with the subsequent start up of the machine.

    Try tapping F2 to get to the BIOS screen, go to BOOT and change the first boot device to Internal HDD Device. 

    I am assuming you dont have a SSD set up as your boot disc with the OS on it.

  • I am glad to find this thread.  We plugged in our brand new XPS 8500 yesterday for the first time.  We set up a screen saver.  Awhile later I realized that the computer wasn't on anymore.  And now it will not boot up past the DELL logo.  I am going to try the advice in this thread, and see what happens.

  • my dell XPS8500 same thing as well, going to black screen with dell logo and nothing else.

  • None of the above seems to work or help.  What to do?

  • ok mine was in legend setting in boot mode and i changed it to the other UEGI or something setting, f10 then turned off and on computer and it finally worked WITHOUT legend setting

  • errr without legacy setting, chnged it to other setting besides legacy and it worked

  • So the fix for this problem is to change the BIOS setting for Boot Mode from "Legacy" to " UEFI".    

    Nice to know.

    I guess all the new machines with Windows 8 have their software uploaded while in UEFI Boot mode?

  • That doesn't help me at all.....  my Boot Mode always was UEFI.

  • Hi eilonwy77,

    cashmoneyz indeed got it correct. The trick is to change the settings first to “Legacy”, restart the computer and then change it back to “UEFI”. For details on how to do this, go through the following steps:

    1. Power on/Restart the computer.
    2. At the first text on the screen or when the Dell™ logo appears, tap <F2> until the message Entering Setup appears.
    3. Boot Mode will be listed under Boot.
    4. Select Legacy using the arrow keys to navigate and press enter.
    5. Repeat steps 1 through 4 and change it back to UEFI.

    If steps 1 through 5 aren’t working then do the following:

    1. Power on/Restart the computer.
    2. At the first text on the screen or when the Dell™ logo appears, tap <F2> until the message Entering Setup appears.
    3. Go to “Advanced” tab.
    4. Select and open “Onboard Device Configuration”.
    5. Open “SATA Mode”.
    6. Select “AHCI”
    7. Hit “F10” key to save and exit.
    8. Boot to Windows desktop.
    9. Restart the computer.
    10. Repeat Steps 1 through 5 and change it back to “RAID”.

    Do reply with results.

    Thanks & Regards
    Zohaib R
    #iworkfordell
    To know more about Dell Product Support, Drivers & Downloads, Order & Dispatch status -> choose
    your region US Customers; India Customers. For Dell support videos click Here.
  • back again now I went away from computerand put computer in hibernate mode then i come back and computer is off. i turn computer on and i get an error code  0x0000098 and it says i need to reinstall win 8 because of missing file or something. what the heck, how do i reinstall win8 i only have blu ray/dvd player

  • it says also boot configuration data file doesnt contain valid info for an operating system